Zakochane babeczki

0 (0 ocen)

Pyszne, aksamitne w smaku ciasto o czerwonej barwie w amerykańskim stylu. Takie ciasto jest tradycyjnie przygotowywane na Walentynki. Naprawdę zachwyci niejedne kubki smakowe.

Składniki:

  • 120g masła,
    250g cukru,
    2 jajka,
    300g mąki,,
    240 ml maślanki,
    4 łyżeczki kakao,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka sody,,
    1 łyżka octu,
    1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    szczypta czerwonego barwnika
    600g kremówki,
    250g mascarpone,
    6 łyżek cukru pudru,
    cukrowe serduszka,
    aromat waniliowy

Zakochane babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakochane babeczki 1. Wszystkie składniki na muffinki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem do białości.
  • Zakochane babeczki 2. Dodajemy po jednym jajku i ponownie ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao, solą i barwnikiem. Dodajemy na przemian maślankę z aromatem i mąkę ciągle mieszając. Ocet mieszamy z sodą, powstanie piana. Od tej chwili postępujemy dość szybko.
  • Zakochane babeczki 3. Ocet z sodą wlewamy do ciasta i mieszamy około 10s na średnich obrotach miksera. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami (15 babeczek). Ciasta nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
  • Zakochane babeczki 4. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy mascarpone i kilka kropel aromatu, dokładnie mieszamy. Kremem ozdabiamy babeczki. Dekorujemy je cukrowymi serduszkami.
    Przechowujemy w lodówce, smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy