"Zakochany kundel" - bajka Disneya z 1955 roku, nadal potrafi zachwycać. Słynna scena z jedzeniem spaghetti przez dwójkę psich bohaterów, przeszła do klasyki kina. Inspirowałam się tą sceną.
Zakochane pomidorowe spaghetti z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczam w mleku. Cebulę i czosnek drobno kroję. Odsączam bułkę i mieszam z mięsem mielonym, jajkiem, cebulą z czosnkiem i przyprawami. Mokrymi dłońmi formuję małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtaczam w mące i smażę na maśle aż zrobią się złociste.
Sos pomidorowy jest bardzo łatwy.
Wszystko wlewam do rondelka i redukuję o połowę aż zgęstnieje.
Na koniec wrzucam pulpeciki do sosu i podgrzewam w nim około 2 minuty.
Gotuję makaron spaghetti aby był al dente. Wykładam gorący na talerz, przykrywam pulpecikami w sosie. Przynajmniej 10 na talerz. Posypuję parmezanem i natką z pietruszki.
Komentarze