Zakochany jeż - tort z ozdobami z domowej masy cukrowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.
Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze w kształcie serca. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.
Można wylać całe ciasto i potem pokroić po upieczeniu lub upiec oddzielnie 3 blaty (wtedy czas pieczenia się skraca).
Ja upiekłam tu 3 oddzielne blaty i wycinałam z nich następnie serca na mini torciki za pomocą foremek do ciastek w kształcie serca. :)
2.PRZYGOTOWANIE KREMU:
Połowę mleka gotujemy. Pozostałą część miksujemy z budyniami, cukrem i mąką. Masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy.
Miksujemy budyń z masłem na gładką masę (dodajemy go stopniowo i ostrożnie, by się nie zwarzył). Potem dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę i barwnik.
Blaty biszkoptowe przekładamy kremem i dżemem w dowolny sposób. Wierzch tortu nakrywamy resztą kremu, wygładzamy i zdobimy - kremem, ozdobami cukiernicznymi, bitą śmietaną, biszkopcikami - pełna dowolność.
3.PRZYGOTOWANIE MASY CUKROWEJ:
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy glukozę. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy na ogień (lub w kąpiel wodną) i podgrzewamy, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy - blenderem lub ręcznie. Pozostały cukier ląduje w misce. W nim zaś ląduje masa. No i teraz zabawa polega na tym, by wyrobić porządną, gładką i sprężystą masę.
Jeśli chcemy zrobić kolorową masę, dodajemy barwnik na etapie mieszania glukozy z żelatyną. Można też podzielić białą masę na części i potem barwić, ale to już trudniejsza sprawa, bo dłużej trzeba wyrabiać takie kolorowe kulki. ;)
4.Tort przekładamy kremem i dżemem, z masy cukrowej robimy ulubione ozdoby - czego tylko dusza zapragnie... i tort gotowy!
Porady
Masę cukrową przechowujemy w szczelnym woreczku - wtedy nie zasycha. :)
Komentarze