Zakochany Jeż - tort z ozdobami z domowej masy cukrowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

TO jedna z moich pierwszych prób z masą cukrową - i muszę przyznać, że próba całkiem udana. Świetna zabawa gwarantowana!

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO (3 blaty)

    4 jaja
    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szczypta soli

    KREM

    0,5 l mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    6 łyżek cukru
    100 g masła w temperaturze pokojowej
    1-2 tabliczki białej czekolady
    barwnik spożywczy - niebieski

    dżem wiśniowy do przełożenia ciasta

    MASA CUKROWA

    800 g cukru pudru
    100 g glukozy w proszku
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody
    ulubiony aromat zapachowy
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Zakochany jeż - tort z ozdobami z domowej masy cukrowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.

    Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

    Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze w kształcie serca. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.

    Można wylać całe ciasto i potem pokroić po upieczeniu lub upiec oddzielnie 3 blaty (wtedy czas pieczenia się skraca).

    Ja upiekłam tu 3 oddzielne blaty i wycinałam z nich następnie serca na mini torciki za pomocą foremek do ciastek w kształcie serca. :)

  • 2. PRZYGOTOWANIE KREMU:

    Połowę mleka gotujemy. Pozostałą część miksujemy z budyniami, cukrem i mąką. Masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy.

    Miksujemy budyń z masłem na gładką masę (dodajemy go stopniowo i ostrożnie, by się nie zwarzył). Potem dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę i barwnik.

    Blaty biszkoptowe przekładamy kremem i dżemem w dowolny sposób. Wierzch tortu nakrywamy resztą kremu, wygładzamy i zdobimy - kremem, ozdobami cukiernicznymi, bitą śmietaną, biszkopcikami - pełna dowolność.

  • 3. PRZYGOTOWANIE MASY CUKROWEJ:

    Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy glukozę. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy na ogień (lub w kąpiel wodną) i podgrzewamy, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy - blenderem lub ręcznie. Pozostały cukier ląduje w misce. W nim zaś ląduje masa. No i teraz zabawa polega na tym, by wyrobić porządną, gładką i sprężystą masę.

    Jeśli chcemy zrobić kolorową masę, dodajemy barwnik na etapie mieszania glukozy z żelatyną. Można też podzielić białą masę na części i potem barwić, ale to już trudniejsza sprawa, bo dłużej trzeba wyrabiać takie kolorowe kulki. ;)

  • 4. Tort przekładamy kremem i dżemem, z masy cukrowej robimy ulubione ozdoby - czego tylko dusza zapragnie... i tort gotowy!

Porady

Masę cukrową przechowujemy w szczelnym woreczku - wtedy nie zasycha. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lukier plastyczny Masa cukrowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować