Zakręcone ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne, kruchutkie ciasteczka. Szybkie i proste w wykonaniu. Znikają w "mgnieniu oka".

  • 60 min

Składniki:

  • 180 g miękkiego masła/margaryny
    60 g cukru pudru
    240 g mąki przesianej przez sito
    1 łyżka kakao
    2 łyżki kremu czekoladowego
    aromat waniliowy - kilka kropel
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Zakręcone ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy cukier i aromat. Następnie dodajemy mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części - do jednej dodajemy kakao i krem czekoladowy i zagniatamy.
  • 2. Obie części rozwałkowujemy na dwa prostokąty o wymiarach 20x15 cm. Można delikatnie podsypać mąka. Dobrze sprawdza się do tego mata sylikonowa lub papier do pieczenia.

  • 3. Na ciemny prostokąt kładziemy jasny i zwijamy w roladkę, owijamy w folię aluminiowa i chłodzimy co najmniej 30 minut.
  • 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni Celsjusza.

    Schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na plasterki (0,5 cm grubości) i układamy je na blaszce zostawiając odstępy 1-2 cm.
  • 5. Pieczemy 10 - 13 minut, wyjmujemy blaszkę z piekarnika i zostawiamy na niej ciastka na 5 minut, żeby skruszały. Studzimy na kratce lub drewnianej deseczce.

    Smacznego :)

Porady

Ciasto można schłodzić przed wałkowaniem przez 30 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (212 ocen)

Zakręcone paluchy pizza

To może cię zainteresować