Zakręcone ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło/margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy cukier i aromat. Następnie dodajemy mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części - do jednej dodajemy kakao i krem czekoladowy i zagniatamy.
2.Obie części rozwałkowujemy na dwa prostokąty o wymiarach 20x15 cm. Można delikatnie podsypać mąka. Dobrze sprawdza się do tego mata sylikonowa lub papier do pieczenia.
3.Na ciemny prostokąt kładziemy jasny i zwijamy w roladkę, owijamy w folię aluminiowa i chłodzimy co najmniej 30 minut.
4.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni Celsjusza.
Schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na plasterki (0,5 cm grubości) i układamy je na blaszce zostawiając odstępy 1-2 cm.
5.Pieczemy 10 - 13 minut, wyjmujemy blaszkę z piekarnika i zostawiamy na niej ciastka na 5 minut, żeby skruszały. Studzimy na kratce lub drewnianej deseczce.
Smacznego :)
Porady
Ciasto można schłodzić przed wałkowaniem przez 30 minut
Komentarze