Zakręcone ciasto bananowo- brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zrobić biszkopt I: białko ubić z cukrem na pulchna masę, dodać żółtka,mąkę i proszek. Wylać na tortownicę z wyłożonym dnem papierem
Biszkopt II robimy identycznie jak Biszkopt I. ciasto wylać na blaszkę . piec przez 15-20 min w temp 190 C. po czym wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zrolować i ostudzić.rozwinąć, posmarować dżemem, zwinąć ponownie (bez ściereczki).Połowę ciasta pokroić w plastry i ułożyć na bokach tortownicy.
Zrobić krem: ugotować budynie wg przepisu z 2 szklankami soku, następnie ostudzić i utrzeć z margaryną.
Na dno tortownicy wyłożyć biszkopt z 2 jajek, 1/3 masy budyniowej, banany pokrojone w plasterki, 1/3 masy, brzoskwinie pokrojone w paski i 1/3 masy a na wierzch resztę biszkoptu pokrojonego w plastry.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać trochę rozpuszczonej żelatyny. ozdobić ciasto.
Komentarze