Drożdżówki smakują pysznie! Połączenie ciasta drożdżowego z rabarbarem można powiedzieć, że jest jednym z oznak wiosny w mojej kuchni:). W tym roku bułeczki dodatkowo pachną cynamonowo!Stanowią pyszny dodatek do kawy, czy mleka! POLECAM!
Składniki:
Składniki na około 15 sztuk:
Ciasto:
• 500 g mąki pszennej typ 450,
• 3/4 szklanki mleka,
• 110 gram masła
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru kryształu,
• 3 jajka
• Szczypta soli,
Dodatkowo:
• Cynamon do posypania,
• 1 cukier waniliowy,
• 2 łyżki cukru kryształu do zasypania rabarbaru,
• 1 duże jajko do smarowania ,
• cukier perlisty do posypania,
• 4 łodygi rabarbaru
Zakręcone cynamonowe drożdżówki rabarbarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.RABARBAR:
Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.
2.CIASTO:
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąki. Przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostałe letnie mleko, pozostały cukier, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Przygotowane przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (około 1 godzina).
3.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
4.Ciasto rolujemy jak roladę. Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Placuszki układamy w odstępach na przygotowanej blaszce.
5.W miejsce cynamonowego zwoju wtykamy kawałki rabarbaru. Całość smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem perlistym i odstawiamy do podrośnięcia.
Drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180 °C.
Komentarze