Zakręcone bułki z ziołami prowansalskimi i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.150 ml przegotowanej wrzącej wody
zalewamy zimne mleko i mieszamy ze sobą.
2.Drożdże kruszymy do rondelka,
dodajemy 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru
oraz połowę ciepłej mieszanki mleka z wodą.
Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia zaczynu.
3.Mąkę przesiewamy do misy
(na początek tylko 3 szklanki a resztę stopniowo przy wyrabianiu),
wlewamy drugą połowę mleka z wodą,
dodajemy łyżeczkę soli, ziół prowansalskich i olej.
Na końcu wlewamy wyrośnięty zaczyn
i wyrabiamy ciasto aby było gładkie i plastyczne.
Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę
aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk.
4.Misę przykrywamy ścierką, odstawiamy
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie odpowietrzamy, urywamy po kawałku,
tworzymy rulonik i zwijamy w kształcie ślimaka.
5.Następnie wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem i pozostawiamy przez około
20-30 minut do napuszenia się.
6.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 20-25 minut do zarumienienia.
Porady
Gdy ciasto będzie się kleiło, należy podsypać mąką gdyż mają różną wilgotność.
Komentarze