Zakręcone muffiny drożdżowe z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Uwielbiam zapach i smak ciasta drożdżowego, dlatego często pachnie nim w mojej kuchni. Tym razem, zamiast tradycyjnej chałki, postanowiłam przygotować takie zakręcone muffiny. Ciasto jest bez jajek, a nadal smakuje jak te, które robiła kiedyś babcia. Zapraszam na lekkie muffiny z brzoskwiniami.

Składniki:

  • 6 dużych muffinek-bułeczek:
    - 40 dag mąki pszennej (+ do podsypania i foremek),
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka,
    - 3-4 łyżki cukru,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - 2 dojrzałe brzoskwinie (mogą być też z puszki),
    - łyżka masła (+ do foremek),
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakręcone muffiny drożdżowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
  • 2. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy, wlewamy wyrośnięte drożdże i stopniowo resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)).
    Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
  • 3. Kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz: brzoskwinie myjemy, nacinamy na krzyż, wkładamy na chwilę do wrzątku, a później do zimnej wody i zdejmujemy skórkę. Dzielimy na pół i usuwamy pestkę.
    (Jeżeli używamy brzoskwiń z puszki, należy je dokładnie osączyć na sicie).
    Brzoskwinie kroimy w niezbyt wielką kosteczkę.
  • 4. Przygotowujemy foremki na mufffinki: smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
    Z wyrośniętego ciasta odcinamy niewielki kawałek, wałkujemy i wycinamy (np. szklanką) 6 kółek o średnicy zbliżonej do średnicy foremki.
    Każdym kółkiem wylepiamy dno foremki do muffinek.
    Resztę ciasta wałkujemy na długi prostokąt o grubości ok. 4 mm i wymiarach: ok. 20 x 24 cm, kroimy na 6 długich pasków (każdy o szerokości ok. 4 cm).
    Paski ciasta posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami, zwijamy ślimaczki, wkładamy do foremek.
    Jeżeli zostało trochę ciasta, wałkujemy je i wycinamy foremką do ciasteczek kwiatki. Przykrywamy nimi wierzchy muffinek.
  • 5. Formę z muffinkami odstawiamy jeszcze na 10 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Łyżkę masła rozpuszczamy i studzimy, Smarujemy nim muffinki.
  • 6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy 25-30 minut na złoty kolor.
    Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować