Zapach lasu i smak dzieciństwa - syrop z sosny

4.5 (153 ocen)

  • 18 godz. 20 min

Zdrowy, pyszny i niesamowicie pachnący. ;)

  • 18 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg pędów sosny
    2 kg cukru
    duży słój
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Zapach lasu i smak dzieciństwa - syrop z sosny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pędów absolutnie nie myjemy! Zbierane z dala od drogi, w lesie nie będą miały zanieczyszczeń i z pewnością nie były pryskane - bo któż pryska młody lasek? ;)

    Do wymytego i wyparzonego słoika wrzucamy 1/3 pędów sosny i dokładnie ubijamy. Dodajemy około 600 g cukru, kolejna porcja sosny i tak do zakończenia składników.

    Następnie zakręcamy i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na minimum tydzień. Codziennie potrząsamy słojem.

    Kiedy cukier całkowicie się rozpuści przelewamy go przez drobne sito i wekujemy. Syrop można pasteryzować lub przemienić w nalewkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować