Zapalane naleśniki z jabłkami konkurs_naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wymieszać mąkę,cukier i sól dodać jajka następnie stałe mieszając, wlewać mleko, wodę i olej. Kiedy ciasto będzie gładkie odstawiać je na 1 godzinę do spęcznienia
2.patelnie posmarować olejem i wlać na nią porcje ciasta wykonując przy tym okrężne ruchy patelnią aby ciasto zostało równomiernie rozprowadzone .naleśniki smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty a następnie odwracamy rzucamy na drugą stronę . Tak by naleśnik zawsze wylądował na patelni a nie na podłodze :)
3.Jabłka obrać pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Masło rozgrzać wrzucić na nie jabłka, orzechy, płatki migdałów i skórę pomarańczową dodać przyprawę do szarlotki,cukier puder i całość poddusić. Zalać mus jabłkowy calvadrosem i dusić przez około 5 minut
4.Podpiec naleśniki wypełnić musem jabłkowym złożyć w rożek. posypać płatkami migdałowymi i orzechami. resztą calvadosu wylać na łyżkę wazową podgrzać nad świeczką do ogrzewania herbaty polać nim naleśniki i podpalić
Komentarze