Zaparzane rogaliki

4.48 (175 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne drożdżowe rogaliki, wykonane w nietypowy sposób.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Rogaliki:
    1 kg mąki
    1 ½ szk. Mleka
    15 dag margaryny
    2 jajka
    10 dag drożdży
    6 łyżek cukru
    Cukier waniliowy
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    Dowolna konfitura lub ugotowany budyń
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zaparzane rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać ½ szklanki mleka i rozpuścić w nim drożdże.
    Resztę mleka zagotować z margaryną, następnie zaparzyć nim połączoną z cukrem mąkę.
    Po przestudzeniu dodać da niej rozpuszczone drożdże i jajka. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
    Następnie ciasto podzielić na 6 części, z każdej wywałkować koło, ciąć na 12 trójkątów nadziewać konfiturą i formować rogaliki.
    Piec na natłuszczonej blaszce w 180 stopniach na rumiano.
    Ciepłe obsypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować