Uwielbiam to połączenie, kapary nadają akcentu całej potrawie i nie jest mdła.
Składniki:
dla 2-3 osób:
2-3 małe cukinie
300 g kaszanki z kaszą jęczmienną
1 cebula
pęczek tymianku
2-3 łyżki kaparów
zioła włoskie w młynku
sól
pieprz
olej do smażenia
Zapiekana cukinia z kaszanką, tymiankiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, chwilę smażyć na odrobinie oleju, dodać kaszankę pokrojona w plastry (bez osłonek)wydrążone środki, pokrojone w kostkę i pół pęczku tymianku. Smażyć do uzyskania jednolitej masy.
2.Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Posypać solą i ziołami,odstawić na 15 min, żeby puściły soki.
3.Z każdej połówki zlać sok i napełniać farszem kaszankowym. Na wierzchu ułożyć kapary lekko dociskając w farsz, oraz gałązki tymianku. Skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia będzie miękka a kaszanka zapieczona.
Komentarze