Zapiekana cukinia faszerowana szpinakiem, fetą i kaszką kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obierz ze skórki i przekrój na pół, a następnie wydrąż środek.
Połówki cukinii posmaruj oliwą z oliwek i posyp ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym drążeniem do góry.
Naczynie z cukiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut.
2.Na patelni podsmaż przez 1 minutę czosnek na maśle, dodaj szpinak, smaż aż całkowicie zwiędnie.
Kaszkę kuskus zalej wrzącą wodą tak by woda zakrywała ją ponad 1 cm i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Do usmażonego szpinaku dodaj rozdrobniony ser typu feta, kaszkę kuskus. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
3.Na podpieczone połówki cukinii nałóż odpowiednie porcje farszu.
Naczynie żaroodporne z nafaszerowanymi cukiniami wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze 20 minut w temperaturze 180°C.
Porady
Kaszkę kuskus można zastąpić zdrowszą kaszą jaglaną.
Komentarze