Zapiekana czerwona kapusta z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Ta zapiekanka to świetna propozycja na ciepłą kolację w chłodne dni. Pasuje także jako samodzielne danie obiadowe. Jest pyszna!!!

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 kg czerwonej kapusty,
    - 20 dag kaszy jaglanej,
    - 600 ml bulionu,
    - 2 małe cebule,
    - 15 dag twarogu,
    - 1 jabłko,
    - 3 łyżki śmietany,
    - 1 łyżka masła,
    - 3 jajka,
    - Sól, pieprz,
    - 0,5 łyżki octu

Zapiekana czerwona kapusta z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszanie składników 1. Kaszę gotujemy w 400 ml bulionu i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszamy ją z jedną cebulą pokrojona w kostkę, 2 jajkami oraz z twarogiem. Doprawiamy.
  • przygotowana kapusta 2. Drugą cebulę także kroimy w kostkę, rumienimy na maśle. Kapustę szatkujemy i dokładamy do masła i cebuli. Chwilkę obsmażamy, dokładamy ocet, starte jabłko. Podlewamy resztą bulionu i dusimy około 15 minut, by zmiękła. Doprawiamy.

    Kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia ( u mnie forma na tarte o średnicy 26cm),
  • Przed włożeniem do piekarnika 3. Nakładamy na nią wcześniej przygotowaną mieszaninę z kaszy jaglanej ( tworząc np. tak jak u mnie kwiat) . Całość zalewamy śmietaną rozmąconą z jednym jajkiem.
    Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut w 180°C ,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy