Zapiekana czerwona kapusta z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w 400 ml bulionu i odstawiamy do napęcznienia. Następnie mieszamy ją z jedną cebulą pokrojona w kostkę, 2 jajkami oraz z twarogiem. Doprawiamy.
2.Drugą cebulę także kroimy w kostkę, rumienimy na maśle. Kapustę szatkujemy i dokładamy do masła i cebuli. Chwilkę obsmażamy, dokładamy ocet, starte jabłko. Podlewamy resztą bulionu i dusimy około 15 minut, by zmiękła. Doprawiamy.
Kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia ( u mnie forma na tarte o średnicy 26cm),
3.Nakładamy na nią wcześniej przygotowaną mieszaninę z kaszy jaglanej ( tworząc np. tak jak u mnie kwiat) . Całość zalewamy śmietaną rozmąconą z jednym jajkiem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut w 180°C ,
Komentarze