zapiekana kapusta wigilijna

4.48 (184 ocen)

obowiązkowa potrawa wigilijna u mnie w domu rodzinnym.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
    3 garście suszonych grzybów leśnych, najlepiej użyć podgrzybków i prawdziwków
    4 cebule
    3 suszone wędzone śliwki
    pół szklanki kaszy pęczak
    200 ml oleju rzepakowego "zielonego", tłoczonego na zimno
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    liść laurowy
    ziele angielskie
    główka czosnku
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana kapusta wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w plasterki.
  • 2. Cebulę dusimy na oleju.
  • 3. Kapustę przekładamy do garnka żeliwnego lub brytfanki, dodajemy ugotowane grzyby, uduszoną cebulę razem z olejem, pokrojone śliwki, główkę czosnku(w całości, po upieczeniu wyciskamy upieczony czosnek, a łupinki wyrzucamy), ziele i liście laurowe. Wsypujemy kaszę pęczak i wlewamy 2-3 szklanki wody, w której gotowały się grzyby.
  • 4. Wstawiamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C po 30-40 minutach zmniejszamy temperaturę do 90 stopni C i zapiekamy jeszcze przez 3-4 godziny.
  • 5. Po zapieczeniu wyjmujemy główkę czosnku i wyciskamy z niej ząbki do kapusty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym.

Porady

Jeśli nie lubimy bardzo kwaśnej kapusty należy ją przegotować i odcedzić wodę, w której się gotowała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować