Zapiekana kasza pęczak z polędwiczkami

0 (0 ocen)

Mój mąż bardzo lubi taką zapiekankę na obiad. Prosta w przygotowaniu i bardzo pyszna.

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy pęczak

    ok 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
    1 łyżeczka masła klarownego
    sól
    pieprz

    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    100 ml śmietany 30%
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka masła

    2 jajka
    100 ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
    papryka ostra i słodka

    Dodatkowo:
    forma do zapiekania
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekana kasza pęczak z polędwiczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie polędwiczek 1. Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać masło podsmażyć polędwiczki ok 1 min z każdej strony. Podsmażone polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
  • Przygotowanie szpinaku 2. Na patelni roztopić masło, włożyć szpinak, na małym ogniu go smażyć aż się rozmrozi i cała woda odparuje. Gdy woda odparuje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy aż śmietana się zredukuje.
  • dno formy wyłożone kaszą 3. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć 3/4 ugotowanej kaszy pęczak.
  • Wyłożenie szpinaku 4. Na kaszę wykładamy szpinak.
  • Wyłożenie mięsa i kaszy 5. Na szpinak wykładamy podpieczone polędwiczki i resztę kaszy pęczak.
  • Wylanie masy jajeczno śmietanowej na zapiekankę. 6. Do kubka wbijamy jajka dolewamy śmietanę wszystko razem rozbełtać, doprawić do smaku. Wylać na zapiekankę.
  • Smacznego! 7. Piec pod przykryciem ok 40 min w temp, 180*C. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Kasza pęczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować