Zapiekana kasza pęczak z polędwiczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać masło podsmażyć polędwiczki ok 1 min z każdej strony. Podsmażone polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
2.Na patelni roztopić masło, włożyć szpinak, na małym ogniu go smażyć aż się rozmrozi i cała woda odparuje. Gdy woda odparuje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy aż śmietana się zredukuje.
3.Formę do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć 3/4 ugotowanej kaszy pęczak.
4.Na kaszę wykładamy szpinak.
5.Na szpinak wykładamy podpieczone polędwiczki i resztę kaszy pęczak.
6.Do kubka wbijamy jajka dolewamy śmietanę wszystko razem rozbełtać, doprawić do smaku. Wylać na zapiekankę.
7.Piec pod przykryciem ok 40 min w temp, 180*C. Smacznego!
Komentarze