ZAPIEKANA JAGLANKA KOKOSOWA z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna zarówno na śniadanie jak i deser

  • 40 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki woda
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    1/2 gruszki
    kilka rodzynek
    2 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka masła na wierzch
    1 łyżka masła do wysmarowania kokilek
    dodatkowo:
    1/2 gruszki
    cukier trzcinowy do karmelizowanych gruszek
    orzechy lub pistacje

Zapiekana jaglanka kokosowa z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy w gorącej wodzie, a następnie gotujemy około 15 minut.(powinna wchłonąć większość wody) Studzimy. Do ostudzonej kaszy dodajemy rozbełtane jajko i mąkę kokosową oraz kilka rodzynek i pokrojoną w drobną kostkę połówkę gruszki.
    Przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem i obsypanych wiórkami. Wierzch także posypujemy wiórkami. Na wiórki dajemy trochę masła.
    Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
    Podajemy z karmelizowaną gruszką i orzechami.

    (Karmelizowana gruszka: Na suchą patelnię wsypujemy cukier a kiedy zacznie się rozpuszczać kładziemy na nim plasterki gruszki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy