Zapiekana tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pokrojoną pierś włożyć do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Pozostawić w lodówce na ok. 30 min.
2.W tym czasie zrobić sos czosnkowy: Do miseczki dać śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą, papryką słodką i pieprzem cayenne. Dokładnie wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu.
3.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pierś z kurczaka podsmażyć na patelni, dodać cebulę. Smażyć do miękkości.
4.Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę dymkę opłukać, osuszyć, posiekać. Paprykę czerwoną pokroić w kostkę a ser zółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
5.Tortillę posmarować sosem chilli. Połówkę tortilli posypać żółtym serem i czerwoną papryką.
6.Na paprykę położyć usmażonego kurczaka z cebulą i poukładać pokrojone pomidory.
7.Pomidory posypać cebulką dymką oraz resztą żółtego sera. Tortillę złożyć na pół.
8.Tortille smażyć na suchej patelni pod przykryciem z obu stron do czasu roztopienia się sera
Komentarze