zapiekane cannelloni z sosem bolońskim pod beszamelem

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna zapiekanka z cannelloni w stylu włoskim.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • opakowanie cannelloni

    sos boloński:
    ok. 1,5 kg mielonego wołowego mięsa lub dziczyzny
    włoszczyzna (marchewka, por, seler naciowy, pietruszka)
    gałązka lubczyku
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 kieliszki czerwonego wytrawnego wina
    puszka pomidorów pelati, lub świeże pomidory obrane ze skórki
    2-3 łyżki sklarowanego masła lub oliwa z oliwek
    1 świeża papryczka chili
    łyżeczka miodu
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek

    sos beszamelowy
    1 l mleka
    4 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    gałka muszkatołowa
    pieprz biały
    sól

    parmezan lub grana padano do posypania
    masło do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zapiekane cannelloni z sosem bolońskim pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos boloński: Na dużą, głęboką patelnię wrzucam masło, dodaję mięso i podsmażam, aż zbrązowieje. Dodaję drobno posiekaną włoszczyznę, zgnieciony czosnek, chili. Zalewam winem i duszę wszystkie składniki na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin, aż warzywa połączą się z mięsem. Dodaję wtedy pomidory, miód i jeszcze trochę wina i duszę ok. 1 godziny. Przyprawiam do smaku ulubionymi przyprawami.
  • 2. Sos beszamelowy: Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy mleko i mieszamy, aż do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Naczynie smarujemy obficie masłem. Cannelloni napełniamy sosem bolońskim. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy beszamelem. Posypujemy płatkami sera. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy, aż beszamel się ze złoci, ok. 25-30 min w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować