Zapiekane cannelloni z sosem bolońskim pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos boloński: Na dużą, głęboką patelnię wrzucam masło, dodaję mięso i podsmażam, aż zbrązowieje. Dodaję drobno posiekaną włoszczyznę, zgnieciony czosnek, chili. Zalewam winem i duszę wszystkie składniki na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin, aż warzywa połączą się z mięsem. Dodaję wtedy pomidory, miód i jeszcze trochę wina i duszę ok. 1 godziny. Przyprawiam do smaku ulubionymi przyprawami.
2.Sos beszamelowy: Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy mleko i mieszamy, aż do zagotowania. Przyprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Naczynie smarujemy obficie masłem. Cannelloni napełniamy sosem bolońskim. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy beszamelem. Posypujemy płatkami sera. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Pieczemy, aż beszamel się ze złoci, ok. 25-30 min w 180 stopniach C.
Komentarze