Zapiekane gołąbki bez zawijania

4.47 (207 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
    10 dag ryżu
    1 cebula,
    około 2-3 szklanki posiekanej kapusty białej lub pekińskiej
    15 dag słoniny (lub trochę masła)
    sól
    pieprz
    1 jajko

    Sos :
    1-2 cebule
    1 puszka pomidorów w puszce lub koncentrat pomidorowy
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    2 szklanki bulionu z kostki
    2-3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.47 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Do miski wrzuć mięso dodać jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż (zalać wcześniej gorącą wodą i odstawić na 10 minut.), sól, pieprz. Wszystko razem dobrze połączyć i uformować w dłoniach kotleciki. Smażyć na gorącej patelni z olejem. Gotowe kotleciki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Sos:
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać pomidory z puszki (użyłam krojonych) i bulion. Doprawić pieprzem i solą. Dusić parę minut. Dodać śmietanę i posypać ziołami prowansalskimi (lub ulubionymi ziołami).
  • 3. Wcześniej przygotowane gołąbki zaleć sosem i zapiekać ok. 40-50 minut w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować