1/2 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
10 dag ryżu
1 cebula,
około 2-3 szklanki posiekanej kapusty białej lub pekińskiej
15 dag słoniny (lub trochę masła)
sól
pieprz
1 jajko
Sos :
1-2 cebule
1 puszka pomidorów w puszce lub koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 szklanki bulionu z kostki
2-3 łyżki śmietany
Zapiekane gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Do miski wrzuć mięso dodać jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż (zalać wcześniej gorącą wodą i odstawić na 10 minut.), sól, pieprz. Wszystko razem dobrze połączyć i uformować w dłoniach kotleciki. Smażyć na gorącej patelni z olejem. Gotowe kotleciki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2.Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać pomidory z puszki (użyłam krojonych) i bulion. Doprawić pieprzem i solą. Dusić parę minut. Dodać śmietanę i posypać ziołami prowansalskimi (lub ulubionymi ziołami).
3.Wcześniej przygotowane gołąbki zaleć sosem i zapiekać ok. 40-50 minut w temp. 180*C.
Komentarze