zapiekane kluski śląskie z miętą i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 40 min

cudowny smak mięy i parmezanu ..Wymyśliłam to danie gdy nic nie miałam w lodówce.

  • 40 min

Składniki:

  • 1kg.ziemniaków
    1 szkl.mąki ziemniaczanej
    1 jako
    1 łyżeczka imbiru
    1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    posiekana drobno mięta-garstka dla smaku
    1 śmietana18%
    sól
    pieprz
    olej do formy
    5 dag.,.parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Zapiekane kluski śląskie z miętą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować.Zemleć przez maszynkę.Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną,gałkę muszkatołową i imbir,sól posiekaną mięt,połowę parmezanu..Wymieszać dobrze składniki.Zrobić kulki śr.orzecha włoskiego ,lekko spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie.
  • 2. Układać kluski na wysmarowanej olejem formę żaroodporną jedną obok drugiej.W kubku wymieszać śmietanę z żółtkiem ,solą gałką i pieprzem zalać kluski.Posypać parmezanem.Zapiekać w 180st.przez ok.40min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować