zapiekane kluski ziemniaczane

4.48 (192 ocen)

  • 60 min

Takie danie robiłam z mamą będąc nastolatką.

  • 60 min

Składniki:

  • 80dkg ziemniaków
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    3 czubate łyżki mąki
    3 łyżki masła lub margaryny
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    sól, pieprz,tarta gałka muszkatołowa
    słodka papryka, tłuszcz do formy

Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Kluski Jajko

Zapiekane kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Kiedy całkiem wystygną, zagnieść z mąką i jednym jajkiem. Doprawić masę ziemniaczaną do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Uformować z ciasta niezbyt gruby wałek, pokroić na kawałki długości 5 cm. Spłaszczyć kluseczki a następnie nieco zaostrzyć na końcach. Ułożyć gęsto w naczyniu żaroodpornym
  • 2. Rozpuścić w rondelku 3 łyżki tłuszczu, polać kluseczki w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec kluski 15min w temperaturze 200 stopni.
  • 3. Obrać czosnek , drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Rozmącić w mleku pozostałe jajka, dodać czosnek. Doprawić do smaku solą, słodką papryką oraz tartą gałką muszkatołową. Polać sosem kluseczki w formie. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 min.

Porady

Podawać posypane tymiankiem z sałatką ze świeżych np. pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować