Zapiekane kluski ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Kiedy całkiem wystygną, zagnieść z mąką i jednym jajkiem. Doprawić masę ziemniaczaną do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Uformować z ciasta niezbyt gruby wałek, pokroić na kawałki długości 5 cm. Spłaszczyć kluseczki a następnie nieco zaostrzyć na końcach. Ułożyć gęsto w naczyniu żaroodpornym
2.Rozpuścić w rondelku 3 łyżki tłuszczu, polać kluseczki w formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec kluski 15min w temperaturze 200 stopni.
3.Obrać czosnek , drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Rozmącić w mleku pozostałe jajka, dodać czosnek. Doprawić do smaku solą, słodką papryką oraz tartą gałką muszkatołową. Polać sosem kluseczki w formie. Ponownie wstawić do piekarnika na 10 min.
Porady
Podawać posypane tymiankiem z sałatką ze świeżych np. pomidorów.
Komentarze