Zapiekane jabłka z kruszonką orzechową

0 (0 ocen)

Szybki deser w sam raz na jesienne podwieczorki dla małych i dużych łasuchów

Składniki:

  • Składniki na kruszonkę:
    100 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
    100 g mąki
    80 g cukru - ilość wedle upodobań
    4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich
    szczypta soli

    ok. 1 kg jabłek
    garść rodzynek
    garść całych orzechów włoskich
    cynamon
    garść płatków migdałowych

Zapiekane jabłka z kruszonką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę wyrobić razem w misce do uzyskania jednolitej masy.
    Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dość grube plastry.
    Formę wysmarować masłem i ułożyć jabłka. Owoce posypać cynamonem, rodzynkami, orzechami oraz migdałami. Warstwę jabłek przykrywamy rozrywanym palcami ciastem na kruszonkę. Jabłka zapiekamy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C w taki sposób, aby wierzch się zrumienił.

Porady

Ze względu na fakt, iż podczas pieczenia jabłka zmieniają swoją strukturę i robią się miękkie, deseru nie można pokroić nożem na zgrabne kawałki. Na talerzu najlepiej formować "kopczyk". Deser jest świetną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki - zdecydowanie tańszą i szybszą. Wyśmienicie smakuje na ciepło z lodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy