Pulpety z warzywami pod beszamelem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo aromatyczne i treściwe danie. Zwabi do kuchni każdego. Złocisty i chrupiący wierzch oblepiający kulki mięsne i warzywa to najlepsze, co może być. Uwielbiam tego typu dania.

Składniki:

  • Mięsne kulki:
    mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram
    jajko 1 szt.
    bułka tarta 3 łyżki
    sól 1 płaska łyżka
    czosnek 2 ząbki
    cebula 1/2 szt.
    majeranek 1 łyżka
    pieprz ok. 1/3 łyżeczki

    Warzywa:
    marchew żółta 1 szt.
    marchew zwykła 1 szt.
    brokuł kilka różyczek
    strączki groszku 1 garść
    pieczarki 3 szt.
    olej do smażenia 3-4 łyżki

    Beszamel:
    masło 40 gram
    mąka 2 łyżki
    mleko 350 ml.
    czosnek 2 ząbki
    sól, pieprz do smaku
    ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl.

    Wierzch:
    ser żółty 4 plastry cienkie
    natka pietruszki 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Pulpety z warzywami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12jvlqr 1. Mięsne kulki:
    Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min. Z mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto.
  • image-0ihk0rh 2. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.
  • image-0t0rsjp 3. Beszamel:
    Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz dodać posiekany czosnek. Energicznie mieszać, aby masa była płynna i bez grudek. Jeśli jednak pojawią się grudki to można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki.
  • image-0rk0m14 4. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszyć stopnie do 160 i piec jeszcze 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Marchewka Mięso Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować