Zapiekane naleśniki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO NALEŚNIKOWE: mleko, wodę i jajko umieścić w misce i roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Dodać mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Ciasto na naleśniki powinno mieć jednolitą konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na około pół godziny. Gdy okazało się zbyt gęste, to należy dolać nieco mleka lub wody.
2.FARSZ DO NALEŚNIKÓW: biały ser rozgnieść widelcem, połączyć z serkiem homogenizowanym, żółtkami, cukrem i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
3.Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Smarować je serowym farszem i zwijać w rulony. Układać w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Naleśniki polać
śmietaną kremówką roztrzepaną z jajkiem i cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego do 170°C
piekarnika na 20 minut. Naczynie z naleśnikami wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
Komentarze