Zapiekane naleśniki z serem i kaszą gryczaną z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

Bardzo ciekawy smak i proste wykonanie.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    2 jajka
    1 łyżka oleju/ oliwy
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Farsz:
    2 woreczki kaszy gryczanej
    1 kostka sera białego ( 250g )
    1 jajko
    2 cebule
    sól, pieprz do smaku
    koperek
    tłuszcz do zeszklenia cebuli

    Sos grzybowy:
    ok 20- 30 dag grzybów leśnych ( mogą być mrożone, mogą być także pieczarki)
    1 cebula
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka wody
    sól, pieprz
    koperek lub natka pietruszki
    tłuszcz
    1 płaska łyżeczka mąki - opcjonalnie


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane naleśniki z serem i kaszą gryczaną z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować gładkie ciasto naleśnikowe i usmażyć cienkie naleśniki.
  • Zapiekane naleśniki z serem i kaszą gryczaną z sosem grzybowym 2. W miedzy czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Ugotowaną i wystudzoną kaszę wymieszać z cebulą, serem białym. Dodać jajko i doprawić do smaku.
  • Zapiekane naleśniki z serem i kaszą gryczaną z sosem grzybowym 3. Każdy naleśnik wysmarować farszem i zwinąć w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut.
  • 4. W tym czasie przygotować sos:
    Drobno posiekaną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do niej obrane, dokładnie umyte i pokrojone grzyby. Chwilę poddusić, dodać łyżkę śmietany i dalej poddusić, Następnie znów dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku oraz płaską łyżkę wody, znów dusić.Jeśli sos nie będzie wystarczająco wysmażony- można dodać płaską łyżeczkę mąki i jeszcze chwilę poddusić. Na koniec dodać posiekany koperek/pietruszkę,
  • 5. Zapieczone naleśniki podawać polane sosem grzybowym. Smacznego.

Porady

Naleśniki możemy zapiec pod beszamelem. Tak przygotowany sos grzybowy świetnie pasuje do mięs, gołąbków, placków ziemniaczanych, gulaszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować