Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
1 łyżka oleju/ oliwy
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej
1 kostka sera białego ( 250g )
1 jajko
2 cebule
sól, pieprz do smaku
koperek
tłuszcz do zeszklenia cebuli
Sos grzybowy:
ok 20- 30 dag grzybów leśnych ( mogą być mrożone, mogą być także pieczarki)
1 cebula
2 łyżki śmietany
1 łyżka wody
sól, pieprz
koperek lub natka pietruszki
tłuszcz
1 płaska łyżeczka mąki - opcjonalnie
2.W miedzy czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Ugotowaną i wystudzoną kaszę wymieszać z cebulą, serem białym. Dodać jajko i doprawić do smaku.
3.Każdy naleśnik wysmarować farszem i zwinąć w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut.
4.W tym czasie przygotować sos:
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać do niej obrane, dokładnie umyte i pokrojone grzyby. Chwilę poddusić, dodać łyżkę śmietany i dalej poddusić, Następnie znów dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku oraz płaską łyżkę wody, znów dusić.Jeśli sos nie będzie wystarczająco wysmażony- można dodać płaską łyżeczkę mąki i jeszcze chwilę poddusić. Na koniec dodać posiekany koperek/pietruszkę,
5.Zapieczone naleśniki podawać polane sosem grzybowym. Smacznego.
Porady
Naleśniki możemy zapiec pod beszamelem.
Tak przygotowany sos grzybowy świetnie pasuje do mięs, gołąbków, placków ziemniaczanych, gulaszy.
Komentarze