Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą

4.49 (160 ocen)

Smaczne, sycące i zdrowe danie.

Składniki:

  • Naleśniki około 15 sztuk:
    1 l mleka
    400 – 500 g mąki pszennej
    4 jajka

    Farsz:
    400 g szpinaku w liściach
    4 – 5 ząbków czosnku
    100 g masła
    opakowanie fety (około 200 – 250 g)
    500 g twarogu (ja dałam półtłusty)
    kubek śmietany 18 %, około 180 g
    1 / 2 szklanki mleka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robię naleśniki:
    mąkę miksuję z mlekiem i żółtkami. Białka ubijam osobno na pianę, którą dodaję do ciasta, delikatnie mieszając łopatką. Odstawiam na chwilkę.
    Patelnię smaruję olejem i smażę cienkie naleśniki.

    Farsz:
    Szpinak płuczę. Masło roztapiam w garnku, do którego dodaję pokrojony drobno czosnek, po chwili dodaję szpinak. Przyprawiam odrobiną soli i większą ilością pieprzu. Gdy już straci swoją objętość, całość siekam grubo nożem.
    Fetę rozgniatam widelcem, dodaję twaróg – całość mieszam. Dodaję szpinak i całość mieszam do połączenia.

    Naleśniki smaruję farszem i zwijam w rulony. Układam w natłuszczonej formie żaroodpornej.
    Zalewam śmietaną wymieszaną z mlekiem i przyprawioną solą i pieprzem, dodałam również odrobinę kawałków sera żółtego.
    Całość wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 C przez około 20 – 30 min, by całość się podgrzała a śmietana ścięła i zarumieniła.

Porady

Idealne na zimno i na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować