Kilka dni temu byłam w Dreźnie- wszędzie można było zjeść szparagi pod różną postacią... Tak się napatrzyłam na to danie, że po powrocie do kraju musiałam zrobić właśnie SZPARAGI :)
Zapiekane szparagi z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj składniki, szparagi umyj i obierz.
2.Obrane szparagi należy ugotować w osolonej wodzie lub na parze (ja wybieram sposób drugi- 10 minut w parowarze).
3.Do śmietany wbij jajko i wymieszaj dokładnie. Następnie posól, popieprz, dodaj szczyptę cząbru oraz oliwki (małe opakowanie 200 ml).
4.W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem - ułóż szparagi i zalej je przygotowanym wcześniej sosem śmietanowo-oliwkowym. Następnie wszystko posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 10-15 minut (aż ser dobrze się roztopi).
Komentarze