Zapiekane pączki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dobry pomysł na spożytkowanie lekko czerstwych pączków, bo takie najlepiej nadają się do tej zapiekanki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pączki z marmoladą: 4 sztuki
    - kwaśne jabłka: 4 sztuki
    - cukier puder: 5 łyżek
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - masło: 7 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - masło i bułka tarta do foremki: 1 łyżka
    - bita śmietanka do dekoracji (już ubitej śmietanki): 0.5 szklanki
    SOS:
    - sok jabłkowy: 0.25 szklanki
    - piwo jabłkowe lub wino białe deserowe (sprawdzi się też piwo cytrynowe): 0.25 szklanki
    - słodka śmietanka 12-18%: 0.5 szklanki
    - miód: 3 łyżki
    - skórka otartaz cytryny: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 6 łyżek
    - imbir: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekane pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Odstawiamy na kilka minut. Rumienimy na maśle. Pączki kroimy w plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układamy na przemian plastry pączków i jabłek. Do pozostałego na patelni masła dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny, wino, sok jabłkowy oraz śmietankę. Zagotowujemy. Polewamy zapiekankę. Pieczemy w 180 st. Ok. 30 minut. Podajemy na ciepło z kleksami bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować