Zapiekane penne z tuńczykiem i pomidorami

4.51 (159 ocen)

Przepis na szybki i prosty do zrobienia obiad lub ciepła kolację.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
    1 puszka tuńczyka
    kilkanaście czarnych oliwek
    10 dag sera żółtego
    2 puszki pomidorów bez skórki (w sezonie można zastąpić świeżymi)
    2 cebule
    2 żabki czosnku
    2 łyżki koncentratu
    1 łyżeczka estragonu
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    sól, pieprz
    kilka łyżek oliwy
Wystaw ocenę:

4.51 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekane penne z tuńczykiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Na oliwie smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy tuńczyka i pomidory. Całość smażymy ok 10-15 min. Doprawiamy solą, pieprzem, i ziołami. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pokrojonymi na plasterki oliwkami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 min. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować