Danie wiosenne, gdyż wykorzystuje się świeży aromatyczny szpinak
Składniki:
1 kg liści szpinaku
100 g szynki w kawałku lub boczku wędzonego
1/2 paczki makaronu penne
1 cebula
1 jajko
100 g sera żółtego w kostce lub starego
sól
pieprz
czosnek granulowany
Zapiekane penne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Szpinak opłukać, odciąć same liście i wrzucić do cebuli. Gotować dopóki szpinak nie będzie prawie miękki. Mięso pokroić w 1cm kostkę i podsmażyć na patelni. Jeśli wykorzystujemy boczek to na suchej patelni, a szynkę na oleju. Makaron ugotować al dente. Jajko rozbełtać i dodać do niego sól, pieprz i granulowany czosnek. Ser zetrzeć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyłożyć do naczynia do zapiekania. Można posypać serem na wierzchu. Przykryć naczynie folią. Wstawić do 180st C i zapiekać około 20 minut.
Porady
Można użyć mrożonego szpinaku. Wtedy wziąć jedno opakowanie. Przesmażyć go z cebulką przed dodaniem do zapiekanki.
Komentarze