Zapiekane penne ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Danie wiosenne, gdyż wykorzystuje się świeży aromatyczny szpinak

Składniki:


  • 1 kg liści szpinaku
    100 g szynki w kawałku lub boczku wędzonego
    1/2 paczki makaronu penne
    1 cebula
    1 jajko
    100 g sera żółtego w kostce lub starego
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Penne

Zapiekane penne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Szpinak opłukać, odciąć same liście i wrzucić do cebuli. Gotować dopóki szpinak nie będzie prawie miękki. Mięso pokroić w 1cm kostkę i podsmażyć na patelni. Jeśli wykorzystujemy boczek to na suchej patelni, a szynkę na oleju. Makaron ugotować al dente. Jajko rozbełtać i dodać do niego sól, pieprz i granulowany czosnek. Ser zetrzeć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyłożyć do naczynia do zapiekania. Można posypać serem na wierzchu. Przykryć naczynie folią. Wstawić do 180st C i zapiekać około 20 minut.

Porady

Można użyć mrożonego szpinaku. Wtedy wziąć jedno opakowanie. Przesmażyć go z cebulką przed dodaniem do zapiekanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować