Propozycja na smaczne, żółciutkie placuszki kukurydziane, pieczone w piekarniku. Placki świetnie komponują się z lekkim sosem czosnkowo - koperkowym. Dobrze sprawdzą się jako danie główne lub jako przekąska.
Zapiekane placki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę odsączamy z zalewy, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.
2.Tak powstałą papkę przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy około 6 łyżek mąki kukurydzianej, 1 łyżkę oleju rzepakowego (najlepiej zimno - tłoczonego), 2 łyżeczki jogurtu greckiego, szczyptę kurkumy i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3.Z powstałej masy formujemy placki, które obtaczamy w mące kukurydzianej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
5.W momencie pieczenia przygotowujemy sos:
Do miseczki przekładamy jogurt grecki, dodajemy do niego ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem brzozowym. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe placuszki podajemy z przygotowanym sosem.
Życzę smacznego! :)
Komentarze