Zapiekane placki kukurydziane

4.99 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Propozycja na smaczne, żółciutkie placuszki kukurydziane, pieczone w piekarniku. Placki świetnie komponują się z lekkim sosem czosnkowo - koperkowym. Dobrze sprawdzą się jako danie główne lub jako przekąska.

  • 30 min

Składniki:

  • PLACKI:
    - 1 puszka kukurydzy konserwowej
    - około 6 łyżek mąki kukurydzianej
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki jogurtu greckiego
    - szczypta kurkumy
    - sól do smaku
    SOS CZOSNKOWO - KOPERKOWY:
    - 200 g jogurtu greckiego
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 pęczek koperku
    - 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
    - pieprz czarny
    - cukier brzozowy
    - sól
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Placki

Zapiekane placki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kukurydzę odsączamy z zalewy, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.
  • 2 2. Tak powstałą papkę przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy około 6 łyżek mąki kukurydzianej, 1 łyżkę oleju rzepakowego (najlepiej zimno - tłoczonego), 2 łyżeczki jogurtu greckiego, szczyptę kurkumy i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Z powstałej masy formujemy placki, które obtaczamy w mące kukurydzianej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
  • 5 5. W momencie pieczenia przygotowujemy sos:

    Do miseczki przekładamy jogurt grecki, dodajemy do niego ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem brzozowym. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Gotowe placuszki podajemy z przygotowanym sosem.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować