Zapiekane pulpeciki z cukinią w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Pieczarki pokroić i usmażyć. Dodać cebule, drobno pokrojoną w paseczki cukinie, pokrojona w paseczki paprykę i dusić z pieczarkami 10min.
Doprawić pieprzem i solą.
2.Dodać do mięsa mielonego. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić pieprzem, solą oraz vegetą.
Dokładnie wymieszać.
3.Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Wrzucić ją do wrzątku na 2min. Wyjąć i ostudzić. Uformowane z mięsa pulpeciki owić plastrem cukinii.
Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
4.Sos:
Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i smażyć przez 2min na małym ogniu stale mieszając. Następnie wlać mleko energicznie mieszając do zagotowania. Dodać łyżeczkę musztardy i przypraw pieprzem, solą, magii oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
5.Sosem zalać pulpeciki w naczyniu, posypać pomiędzy tartym serem lub ozdobić według uznania. Na koniec piec w rozgrzanym piekarniku 200 ℃ przez 40min.
Komentarze