Zapiekane pulpeciki z cukinią w sosie beszamelowym

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe danie na obiad lub romantyczną kolację

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:

    - 2 duże cukinie
    - 200g mięsa mielonego
    - 250g pieczarek
    - mała czerwona papryka
    - 1 jajko
    - 10dkg sera gouda
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - 4 łyżki bułki tartej
    - 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
    - gałka muszkatołowa (szczypta)
    - sól, pieprz,vegeta
    Sos:

    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - 300ml mleka
    - gałka muszkatołowa (szczypta)
    - łyżeczka musztardy francuskiej
    - sól, pieprz, magii
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane pulpeciki z cukinią w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:

    Pieczarki pokroić i usmażyć. Dodać cebule, drobno pokrojoną w paseczki cukinie, pokrojona w paseczki paprykę i dusić z pieczarkami 10min.
    Doprawić pieprzem i solą.
  • 2. Dodać do mięsa mielonego. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić pieprzem, solą oraz vegetą.
    Dokładnie wymieszać.
  • 3. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Wrzucić ją do wrzątku na 2min. Wyjąć i ostudzić. Uformowane z mięsa pulpeciki owić plastrem cukinii.
    Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  • 4. Sos:

    Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i smażyć przez 2min na małym ogniu stale mieszając. Następnie wlać mleko energicznie mieszając do zagotowania. Dodać łyżeczkę musztardy i przypraw pieprzem, solą, magii oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  • 5. Sosem zalać pulpeciki w naczyniu, posypać pomiędzy tartym serem lub ozdobić według uznania. Na koniec piec w rozgrzanym piekarniku 200 ℃ przez 40min.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować