Dzisiaj serwuje na obiad risotto ale zapiekane, ziołowe. Bardzo dobre dla tych co nie znają potrawy. Dla wielbicieli zaś przepyszne. Spód z bułki tartej jest chrupiący :)
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu B.
- 1 torebka ryżu
- 4 długie marchewki
- ok. 250g pieczarek
Składnik podstawowy dodatkowy:
- 2 filety z kurczaka
Zapiekane risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osolony ryż gotujemy. W wolnym czasie obieramy pieczarki i cebulkę. Następnie posiekane dusimy na oleju. Dodajemy do tego pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
2.Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy. Dodajemy natkę pietruszki, liśc lubczyku, sól i pieprz. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni ( bez oleju) podsmażamy mięsko.
Usmażone przekładamy do miski, do tego dodajemy ryż i pieczarki. Wbijamy jajko i mieszamy.
3.Marchewkę gotujemy.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wykładamy połowę farszu. Na to układamy 4 marchewki i zakrywamy pozostałym farszem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40-50 min.
Komentarze