Zapiekane warzywa z aromatycznymi ziołami

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zapiekanka z cukinii, bakłażana, pomidorów, z mozzarellą, z dodatkiem ziół zachwyci wszystkich smakoszy.Cieszy oko wspaniałymi kolorami. Jest ciekawa, zdrowa i bardzo smaczna.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -1 średnia cukinia
    -1 bakłażan
    -3 dojrzałe twarde pomidory
    -2 cebule
    -3 ząbki czosnku
    -200g mozzarelli w zalewie
    -1 łyżka masła
    -1 łyżeczka mąki
    -200ml mleka
    -2 łyżki startego żółtego sera
    -1/2 czerwonej papryki
    -4 łyżki oleju
    -sól
    -pieprz
    -szczypta gałki muszkatołowej
    -3 gałązki bazylii
    -oregano
    -tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane warzywa z aromatycznymi ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa przygotowane do zapiekania 1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, usunąć skórkę, pokroić w plastry, usunąć pestki. Bakłażana, umyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przełożyć na sito, posypać solą i zostawić na ok. 30 min., aż puszczą sok i stracą goryczkę, osuszyć ściereczką. Na patelni rozgrzać olej, dodać rozgnieciony czosnek i przesmażyć bakłażany z obu stron, posypać oregano. Następnie podsmażyć pokrojoną w plastry cukinię, dodać szczyptę soli i pieprzu, posypać posiekaną bazylią. W tym czasie na patelni zeszklić na łyżce oleju cebulę i rozgnieciony czosnek, dodać sól i pieprz.
    Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, leciutko podsmażyć, zdjąć z ognia, rozprowadzić mlekiem, stale mieszając. Zagotować, ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać starty ser. Mozzarellę pokroić w plastry.
    W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym olejem, układać warstwami plastry cukinii, bakłażana i pomidorów, plastry mozzarelli, tak, by dachówkowo zachodziły na siebie. Między warzywa wyłożyć także usmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojoną w kostkę paprykę. Polać sosem, posypać tymiankiem, solą, pieprzem, na wierzch ułożyć pozostałe cząstki mozzarelli, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200ºC. Podawać w tym samym naczyniu. Smakuje z bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować