Zapiekane ziemniaczki

5 (189 ocen)

  • 50 min

Proste, nieco rustykalne danie, ale bardzo smaczne. Czasami podaję je ze szklanką maślanki i dużą ilością świeżego, posiekanego koperku, a czasami polane keczupem. W obu wersjach bardzo mi smakuje!

  • 50 min

Składniki:

  • - 6-7 dużych ziemniaków,
    - 150 kefiru lub zsiadłego mleka,
    - 2 jajka,
    - sól, pieprz,
    - przyprawa typu jarzynka,
    - masło do wysmarowania formy.
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zapiekane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyj, obierz cienko ze skórki, gotuj aż będą miękkie.
    Odcedź i odstaw do wystudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną, pokrój je w około 0,5 cm plasterki.
    Żaroodporną formę lub brytfankę wysmaruj masłem (lub margaryną) i wyłóż równomiernie przyprawionymi solą, pieprzem i jarzynką ziemniakami. Zalej je kefirem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, na około 20-25 minut, aż ziemniaki będą rumiane.
    Jajka delikatnie rozkłóć widelcem, dopraw i wylej na ziemniaki. Wstaw do piekarnika na około 5 minut, aż się zetną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować