Proste, nieco rustykalne danie, ale bardzo smaczne. Czasami podaję je ze szklanką maślanki i dużą ilością świeżego, posiekanego koperku, a czasami polane keczupem. W obu wersjach bardzo mi smakuje!
50 min
Składniki:
- 6-7 dużych ziemniaków,
- 150 kefiru lub zsiadłego mleka,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- przyprawa typu jarzynka,
- masło do wysmarowania formy.
Zapiekane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz cienko ze skórki, gotuj aż będą miękkie.
Odcedź i odstaw do wystudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną, pokrój je w około 0,5 cm plasterki.
Żaroodporną formę lub brytfankę wysmaruj masłem (lub margaryną) i wyłóż równomiernie przyprawionymi solą, pieprzem i jarzynką ziemniakami. Zalej je kefirem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, na około 20-25 minut, aż ziemniaki będą rumiane.
Jajka delikatnie rozkłóć widelcem, dopraw i wylej na ziemniaki. Wstaw do piekarnika na około 5 minut, aż się zetną.
Komentarze