zapiekane ziemniaki z warzywami, kurczakiem pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lubię dania tzw jednogarnkowe, tu w wersji dla każdego coś dobrego w formie zapiekanki. Takie danie można z powodzeniem przyrządzić z kiełbasą, boczkiem lub w wegetariańskiej wersji.

  • 40 min

Składniki:


  • 8 małych ziemniaków
    2 średniej wielkości filety z kurczaka
    1 cebula
    sól, pieprz
    marchewka, brokuł, kalafior.... może być z mrożonki ok 2 szklanek
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    sól. biały pieprz, gałka muszkatałowa, tymianek
    1 szklanka utartego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane ziemniaki z warzywami, kurczakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w talarki i obgotować w małej ilości osolonej wody. cebulę pokroić i poddusić, nastepnie dodać pokrojone mięso, przyprawić dodać warzywa i dusić razem tylko przez chwilę.
    W osobnym rondelku przygotować beszamel - masło i mąkę przesmazyć na złoty kolor stopniowo dodawać mleko ciągle mieszając trzepaczką do powstania gęstego gładkiego sosu, następnie przyprawić odrobiną soli, białego pieprzu i 1 łyżeczką gałki muszkatałowej, na końcu dodajemy utarty ser. Kokilki wysmarowane masłem wykładamy plasterkami ziemniaków na dnie i po bokach w środek układamy mięso z warzywami i zalewamy beszamelem. Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować