Zapiekane ziemniaki ze śmietaną czosnkiem i gałką muszkatołową

4.48 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Cudowny aromat i smak ziemniaczków - gorąco polecam, świetny dodatek do mięs.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    300 ml śmietany 30%
    sól
    pieprz
    5 dag masła
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane ziemniaki ze śmietaną czosnkiem i gałką muszkatołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry.
  • 2. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  • 3. Dno i boki naczynia do zapiekania posmarować olejem, posypać czosnkiem.
  • 4. Krążki ziemniaczane układać dookoła, zakłądając jeden za drugi.
  • 5. Gdy będzie już gotowa jedna warstwa oprószyć gałką muszkatołową i układać kolejną. Posypać gałką i ułożyć trzecią warstwę.
  • 6. Śmietanę zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
  • 7. Gorącą śmietaną zalać przygotowane ziemniaki.
  • 8. Masło pokroić w drobne płatki, rozłożyć równomiernie na wierzchu.
  • 9. Piec ok 50-60 min w 200 stopniach.
  • 10. Aby sparwdzić czy ziemniaki są już miękkie wystarczy wbić widelec. Jeśli nie stawia oporu - są już gotowe.

Porady

Zapiekankę można przykryć pod koniec folią aluminiową, żeby się wierzch za bardzo nie przypiekł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować