Zapiekanka makaronowo-jajeczna

4.5 (191 ocen)

  • 50 min

Tę zdrową, dietetyczną zapiekankę wymyśliłam sama. Jest wyśmienita!

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
    * 50 g makaronu razowego
    * 2 jaka
    * 2 łyżeczki płatków owsianych
    * papryka czerwona
    * szczypiorek
    * suszona bazylia
    * oliwa
    * pieprz i sól
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowo-jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odsączyć i ostudzić. Paprykę oraz szczypiorek umyć, wysuszyć i pokroić.
  • 2. Przygotowujemy masę:
    Jajka umyć, wbić do miseczki, dodać płatki owsiane, paprykę, szczypiorek, suszoną bazylię, pieprz oraz sól. Wymieszać i lekko ubić widelcem.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, wsypać ostudzony makaron i zalać gotową masą jajeczną. Piec około 15-20 minut w 170 ^ C, jajko powinno być ścięte.

Porady

Wierzch omletu można pokryć plastrami lub startym żółtym serem. Zapiekanka wyśmienicie smakuje po dodaniu ugotowanego wcześniej szpinaku. Idealna propozycja na lekki obiad lub ciepłą kolację!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować