Szybka zapiekanka z makaronu i czterech rodzajów sera dla smakoszy zapiekanek bezmięsnych.
Składniki:
makaron i sery :
makaron penne rigate kolorowy, 100% durum 1 szklanka
ser turek marmurkowy pokrojony w paseczki 3 łyżki
ser biały typu śródziemnomorskiego w kostkach, z czosnkiem i bazylią 3 łyżki
ser parmezan tarty lub inny 3 łyżki
ser twarogowy 3 łyżki
dodatki :
wiórki masła 1 łyżka
papryka czerwona w proszku 1 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
sól i pieprz (do smaku)
pomidorki cherry 3 sztuki
natka pietruszki posiekana 1 łyżka
Tłuszcz do posmarowania naczynia 1 łyżeczka
Zapiekanka makaronowa cztery sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Makaron dzielimy na cztery równe części i mieszamy każdą część z innym rodzajem sera, przy czym ser biały twarogowy mieszamy wcześniej dokładnie ze śmietaną i papryką czerwoną w proszku. Przyprawiamy wszystkie części solą i pieprzem do smaku.
2.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim rzędami poszczególne rodzaje sera z makaronem. Posypujemy wiórkami masła i dekorujemy połowkami pomidorków cherry.
Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10-12 minut.
Komentarze