200 g makaronu świderki
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka
1 pomidor
300 g wędliny
1 cebula
200 g pieczarek
100 g sera żółtego
Pol szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 30%
2 jajka
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Olej z atomizerem
Zapiekanka makaronowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Spryskać olejem i posypać delikatnie przyprawami. Odstawić na pół godziny, następnie upiec na grillu. Ostudzić. Pokroić w kostkę lub zostawić plastry.
Cebulę obrać, pokroić w paseczki. Wędlinę pokroić w kostkę. Przesmażyć z cebulą na lekko spryskanej olejem patelni. Ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić, przesmażyć aby odparowały.
Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kawałki. Makaron ugotować na półtwardo. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. Dodać wszystkie warzywa i wędlinę, przemieszać.
Jajka zmiksować z mlekiem i śmietanką, doprawić do smaku, polać składniki w naczyniu i przemieszać. Ser zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu.
Komentarze