ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WĘDLINĄ I PIECZARKAMI

4.5 (159 ocen)

pyszna zapiekanka, doskonała na obiad i kolację

Składniki:

  • 400 g makaronu muszelki
    25 dag wędliny
    1/2 papryki
    25 dag pieczarek
    10 dag sera mozzarella startego na tarce
    1/2 cebuli
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Sos:
    3 jajka
    1/2 szkl. śmietany
    1 łyżka majonezu
    sól,pieprz, papryka ostra w proszku, zioła prowansalskie
    olej do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zapiekanka makaronowa z wędliną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy. Wędlinę, cebulę i paprykę drobno kroimy. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części, podsmażamy z dodatkiem przypraw. Makaron mieszamy z warzywami i pieczarkami, dodajemy pietruszkę, przyprawiamy. Połowę makaronu układamy w wysmarowanej olejem formie, zalewamy połową sosu, posypujemy połową sera. Układamy resztę makaronu, zalewamy sosem i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 30 min.w temp. 190 stopni.
  • 2. Sos: jajka, majonez i śmietanę mieszamy razem, przyprawiamy do smaku ziołami,solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować