Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

4.5 (159 ocen)

Pyszna zapiekanka makaronowa z niewielką ilością mięsa i dużą ilością warzyw

Składniki:

  • KURCZAK + MARYNATA:
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    1 mały bakłażan
    1 cebula cukrówka
    1 ząbek czosnku
    1 młoda cukinia
    3 pomidory
    czubata łyżka koncentratu pomidorowego 30%
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    40 dag ugotowanego al’dente makaronu gramigna (waga po ugotowaniu) – mogą też być np. kolanka
    około 20 dag sera gouda w wiórkach
    kilka pomidorków koktajlowych
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś przygotowałam sobie dzień wcześniej. Opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kosteczkę. Oprószyłam solą, pieprzem, polałam olejem i octem winnym, wymieszałam, zamknęłam w pojemniczku i odstawiłam do lodówki.
  • 2. Makaron ugotowałam al’dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcedziłam, przelałam zimną wodą.
  • Przygotowanie warzyw 3. Wszystkie warzywa opłukałam. Bakłażana pokroiłam w plastry grubości około 1 cm, z obu stron posypałam solą, odstawiłam na pół godziny. Wypuszczony sok wytarłam papierowym ręcznikiem, plastry pokroiłam w kostkę.
    Pomidory nacięłam na krzyż, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę.
    Cukinię i cebulę pokroiłam w kostkę, ząbek czosnku posiekałam.
  • Kolejność dodawania składników 4. W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam kawałki kurczaka, dodałam cebulę i czosnek, a kiedy się zeszkliły, dołożyłam bakłażana i dusiłam pod przykryciem, aż zaczął mięknąć.
    Następnie dodałam cukinię, a po chwili – pomidory. Wymieszałam, doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
    Dusiłam bez przykrycia, aż odparowała większość płynu.
  • Mieszanie sosu z makaronem i serem 5. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
    Dwa naczynia żaroodporne o wymiarach 22x14 cm wysmarowałam masłem.
    Do sosu dodałam ugotowany makaron i połowę wiórków goudy, dokładnie wymieszałam.
  • Przed wstawieniem do piekarnika 6. Masę rozłożyłam do foremek. Wierzch posypałam pozostałym serem i obłożyłam przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
    Zapiekałam przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować