Fajne danie gdy chcesz zrobić obiad bezmięsny ale pożywny i smaczny :)
60 min
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cukinia
- makaron muszle (lub inne duże formy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
sos:
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 30 g startego żółtego sera
- 500 ml mleka
- łyżeczka Vegety
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron al dente (aby był lekko twardy). Odcedzamy.
2.Kroimy pieczarki, dokładnie płuczemy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, a następnie pieczarki. Smażymy mieszając ok. 10 min (wg uznania). Czekamy aż woda odparuje lub odlewamy nadmiar wody.
3.Myjemy cukinię, kroimy ją na dość cienkie plastry. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej na patelni lub na wok. Smażymy przewracając często. Dodajemy 2 łyżki koncentratu. Smażymy aż cukinia będzie lekko miękka (nie za mocno).
4.Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania grudek. Dolewamy powoli mleko energicznie mieszając aby dokładnie rozmieszać grudki. Przyprawiamy Vegetą, solą i pieprzem. Dodać połowę startego sera.
5.Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu. Układamy na nim cukinie, następnie makaron, następnie pieczarki. Znowu polewamy sosem i układamy cukinie, makaron. Zalewamy sosem i posypujemy resztą sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 25 minut pod przykryciem (pod koniec można kilka minut bez przykrycia aby zrumienić wierzch).
6.Danie gotowe :)
Porady
Do pieczarek dodajmy sól i pieprz pod koniec smażenia aby nie były twarde. Pod koniec można też dodać do nich masło aby były smaczniejsze.
Komentarze