zapiekanka makaronowa z kalafiorem, kurczakiem i mozzarellą pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybka zapiekanka z ciągnącą się mozzarellą...zapiekanka powstała, gdy naszła mnie ochota na kalafiora, ale w trochę innej postaci niż z masełkiem i bułką tartą

  • 60 min

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
    kalafior
    mozzarella (2 kulki)
    duża cebula
    czosnek
    pomidor
    makaron np. kolanka lub świderki
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    olej
    masło do wysmarowania naczynia

    beszamel:
    40g masła
    2 łyżki maki pszennej
    450ml mleka
    mielona gałka muszkatołowa
    mielony imbir
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, kurczakiem i mozzarellą pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20ubwdf 1. Makaron ugotować wg przepisu. W międzyczasie sparzyć pomidora, obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w połówki piórek.
  • image-0e36wau 2. Pierś z kurczaka pokroić w paski bądź kostkę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki czerwonej. Odstawić na moment. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić połowę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć - uważać, żeby nie przypalić czosnku. Dodać kurczaka. Smażyć z obu stron do zarumienienia.
  • image-0up8q6y 3. Kalafiora podzielić na drobne różyczki. Ugotować w osolonej wodzie.
  • image-1ppa41u 4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
    Układać warstwowo:
    makaron - kurczak - kalafior - cebula - pomidor
  • image-1wkc4jy 5. Mozzarellę pokroić w plasterki. Wyłożyć na wierzch.
  • 6. Beszamel:
    Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę. Mieszać energicznie trzepaczką. Uważać, żeby nie spalić mąki. Dodać mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i imbir. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • 7. Zapiekankę polać gotowym sosem.
    Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 180C przez około 25 min ( aż sos się zarumieni)

Porady

Sos należy zrobić przed samym wylaniem na ułożone warstwy. Niestety nie możemy sobie go wcześniej przygotować, bo zbyt mocno zgęstnieje. Ważne jest, żeby energicznie mieszać, aby nie powstały grudki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować