Pomysł na prosty, dość szybki w przygotowaniu i smaczny obiad lub kolację.
Składniki:
30 dag fileta z kurczaka,
30 dag makaronu spaghetti,
3 duże jajka,
50 ml mleka,
ok. 10 dag pieczarek,
ok. 15 dag cukinii,
4-6 pomidorków koktajlowych,
kulka mozzarelli,
ząbek czosnku,
gałązka natki pietruszki,
sól, pieprz, ostra papryka, curry, bazylia,
oliwa z oliwek,
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, cukinią i pieczarkami a'la frittata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy i kroimy w paski. Do małej miseczki dajemy łyżkę oliwy z oliwek, ząbek czosnku zgnieciony przez praskę, curry, ostrą paprykę i sól według uznania, wszystko dokładnie mieszamy i nacieramy mięso, odstawiamy do lodówki ( najlepiej jest odstawić na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami ale nie jest to konieczne). Mięso smażymy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzamy.
Jajko miksujemy z mlekiem i pietruszką na gładką masę. Wymieszać z makaronem.
Pieczarki kroimy z plasterki i podsmażamy.
Cukinię kroimy w małe paseczki i tez lekko podsmażamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce ( aby lepiej się ścierała wkładam ja na około 30 min do zamrażalnika).
Formę do zapiekania smarujemy odrobiną tłuszczu i wlewamy masę makaronowo- jajeczną.
Na masę układamy cukinię, mięso, pieczarki, pomidorki przekrojone na pół i posypujemy mozzarellą, posypujemy bazylią. Możemy jeszcze przeprawić według uznania. Zapiekamy około 25 min w temperaturze 180-190 stopni. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze w uchylonym piekarniku na około 10-15 min.
Smacznego!
Porady
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Jeśli lubimy bardziej przyprawione dania to możemy przyprawić warzywa podczas podsmażania ich.
Komentarze