ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

4.51 (175 ocen)

  • 60 min

Zdrowa, smaczna, łatwa w przygotowaniu zaspokoi gusta najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź!

  • 60 min

Składniki:

  • 500g ulubionego makaronu (np. świderki, kokardki), około 400g świeżego fileta z łososia, 4 duże ząbki czosnku, 1 mała cebula, 450g rozmrożonego szpinaku, 2 garście starkowanego sera, 300ml śmietany 18%, sól, pieprz, słodka papryka w proszku.
Wystaw ocenę:

4.51 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia kroimy w słupki lub w kostkę i przyprawiamy: jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy też cebulkę pokrojoną w cienkie piórka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Następnie go odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Rozmrożony wcześniej szpinak przyprawiamy dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy do niego śmietanę i solimy. Całość dokładnie mieszamy.
  • 4. Makaron posypujemy tarkowanym na drobnych oczkach serem. Wykładamy na niego masę szpinakową. Na wierzchu układamy łososia (jeśli lubimy można wyłożyć go wraz z dodaną do niego cebulą) i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
  • 5. Zapiekankę pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego! :)

Porady

Polecam użycie sera cheddar - wtedy go nie tarkujemy, a rozkruszamy na dość drobne kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Łosoś Makaron Szpinak

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować