Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia kroimy w słupki lub w kostkę i przyprawiamy: jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy też cebulkę pokrojoną w cienkie piórka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Następnie go odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
3.Rozmrożony wcześniej szpinak przyprawiamy dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy do niego śmietanę i solimy. Całość dokładnie mieszamy.
4.Makaron posypujemy tarkowanym na drobnych oczkach serem. Wykładamy na niego masę szpinakową. Na wierzchu układamy łososia (jeśli lubimy można wyłożyć go wraz z dodaną do niego cebulą) i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
5.Zapiekankę pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego! :)
Porady
Polecam użycie sera cheddar - wtedy go nie tarkujemy, a rozkruszamy na dość drobne kawałki.
Komentarze