Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Warzywa i mięso można dowolnie podmieniać i gwarantuję, że zapiekanka za każdym razem wyjdzie pyszna. Idealna na obiad w ciagu tygodnia.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marakon ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Cebule obrać i pokroić w kostę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać mięso mielone i przyprawy: po pól łyżeczki oregano, bazyli i curry, sól i pieprz do smaku. Całość smażyć aż mięso straci surowość. Dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą i dusic aż cała woda z pomidorów odparuje. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
3.W garnku, w którym gotował sie makaron wymieszać sos mięsny z warzywami i makaronem. Calośc przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
4.Jogurt naturalny rozmieszać z jajkiem, dodac szczypte soli i pieprzu do smaku. Wylać na zapiekanę w naczyniu żaroodpornym. Widelcem nakuwac zapiekanke tak aby jogurtowo-jajeczny sos dostał się do środka zapiekanki
5.Całość posypać startym żółtym serem i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. 15 min przed końcem zapiekania zdjąć pokrywkę i piec do zrumieniena się sera.
Komentarze