Zapiekanka mięsna z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i resztę przypraw, odstawiamy do lodówki. Brokuł krótko gotujemy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku. Pomidory i paprykę też przekładamy na sitko.
Drożdże mieszamy z szczyptą cukru i zostawiamy na 5 minut.
Przesianą mąkę siekamy z margaryną, dodajemy rozczyn, jajka , żółtka, śmietanę i przyprawy. Ciasto szybko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Owalną formę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą.
Potem oderwać ok. 3/4 ciasta i wyłożyć boki i spód formy.
Do mielonego mięsa dolewamy bulion i wbijamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy. Spód ciasta w formie posypujemy bułką tartą, i rozkładamy listki lubczyku.
Następnie wykładamy ok.2-3 mięsa. W mięso wciskamy różyczki brokuła, dokładnie dociskamy mięso do ciasta. Przykrywamy pozostałym mięsem.
2.Następnie przyprawiamy odciśnięte pomidory i paprykę, potem lekko rozgniatamy je.
Na koniec dodajemy ketchup i wykładamy na masę mięsną.
Resztę ciasta wałkujemy i robimy ozdobne wzorki. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Całość pieczemy od 1,5 do 2 godzin, najpierw w 180 C, potem dopiekamy w 160 C.
Komentarze