Składniki: ( na formę ok. 33cm x 21 cm)
50 dag mielonej łopatki wieprzowej,
10 dag ryżu ,
5 dag kaszy orkiszowej ( może być jęczmienna),
1 mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
½ główki małej kapusty ( około 50 dag)
7-8 pieczarek,
przecier pomidorowy,
ok. 20 dag startego żółtego sera,
olej (ja dałam zwykły i trochę smakowego z pomidorami, czosnkiem, bazylią),
1 łyżka suszonych warzyw,
sól, świeżo zmielony pieprz,
przyprawa do mięsa mielonego,
1 łyżka suszonej natki pietruszki ( może być posiekana świeża),
Zapiekanka mięsna z kapustą, ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawiamy przyprawą i czosnkiem zgniecionym przez praskę lub drobno posiekanym, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kila godzin),
2.Cebule obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oleju na jasnozłoty kolor, dodajemy mięso, suszone warzywa i podsmażamy, przykrywamy i dusimy około 10 min.
3.Następnie dodajemy przecier pomidorowy, posypujemy natka pietruszki, dokładnie mieszamy i dusimy około 10 -15 min na wolnym ogniu.
4.Ryż razem z kaszą gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny około 15 min (ziarenka powinny być w środku lekko twardawe).
5.Uduszone mięso mieszamy z ryżem i kasza, wszystko dokładnie mieszamy.
6.Kapustę szatkujemy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny cukru ( ja dałam płaską łyżeczkę) i gotujemy ok.15 minut. Odcedzamy i studzimy.
7.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
8.Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, kładziemy ok ¾ kapusty, ok ¾ pieczarek, ok ¾ farszu mięsno ryżowego, ok ¾ startego sera, i powtarzamy jeszcze raz tylko bez sera (ser damy pod koniec). Naczynie przykrywamy folia aluminiowa lub pokrywka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 40-50 min.
9.Około 10 min przed końcem pieczenia odkrywamy zapiekankę, posypujemy resztą startego żółtego sera. Smacznego!
Komentarze