Zapiekanka mięsna z kapustą, ryżem i pieczarkami

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna zapiekanka przypominająca w smaku gołąbki.

Składniki:

  • Składniki: ( na formę ok. 33cm x 21 cm)
    50 dag mielonej łopatki wieprzowej,
    10 dag ryżu ,
    5 dag kaszy orkiszowej ( może być jęczmienna),
    1 mała cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    ½ główki małej kapusty ( około 50 dag)
    7-8 pieczarek,
    przecier pomidorowy,
    ok. 20 dag startego żółtego sera,
    olej (ja dałam zwykły i trochę smakowego z pomidorami, czosnkiem, bazylią),
    1 łyżka suszonych warzyw,
    sól, świeżo zmielony pieprz,
    przyprawa do mięsa mielonego,
    1 łyżka suszonej natki pietruszki ( może być posiekana świeża),
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki Zapiekanki

Zapiekanka mięsna z kapustą, ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przyprawiamy przyprawą i czosnkiem zgniecionym przez praskę lub drobno posiekanym, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kila godzin),
  • 2. Cebule obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oleju na jasnozłoty kolor, dodajemy mięso, suszone warzywa i podsmażamy, przykrywamy i dusimy około 10 min.
  • 3. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, posypujemy natka pietruszki, dokładnie mieszamy i dusimy około 10 -15 min na wolnym ogniu.
  • 4. Ryż razem z kaszą gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny około 15 min (ziarenka powinny być w środku lekko twardawe).
  • 5. Uduszone mięso mieszamy z ryżem i kasza, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 6. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny cukru ( ja dałam płaską łyżeczkę) i gotujemy ok.15 minut. Odcedzamy i studzimy.
  • 7. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • 8. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, kładziemy ok ¾ kapusty, ok ¾ pieczarek, ok ¾ farszu mięsno ryżowego, ok ¾ startego sera, i powtarzamy jeszcze raz tylko bez sera (ser damy pod koniec). Naczynie przykrywamy folia aluminiowa lub pokrywka, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 40-50 min.
  • 9. Około 10 min przed końcem pieczenia odkrywamy zapiekankę, posypujemy resztą startego żółtego sera. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować